Ako bojovať proti nachladnutiu a chrípke - podľa TCM

Autor: Daniela Fuchsová | 21.10.2019 o 20:35 | (upravené 25.10.2019 o 7:55) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  179x

Pri rozvinutom zápale horných ciest dýchacích TCM neodporúča citrón a nič kyslé, pretože kyslá chuť posúva zápal smerom dole  do nižších „ poschodí“ - do priedušiek či do pľúc.

Podľa TCM (tradičnej čínskej medicíny)  je príčinou nachladnutia či chrípky tzv. "vonkajší vietor" prenikajúci do oslabeného organizmu. Ide o škodlivý faktor, ktorý na nás číha zo všetkých strán a mení sa podľa zmenených podmienok ročných období: na jar ide skôr o vlhký vietor, v lete o horúci, na jeseň o suchý a v zime chladný vietor.  Každé napadnutie vetrom je podľa TCM narušenie rovnováhy, boj so zlou a dobrou energiou v tele, boj medzi vonkajšími zlými faktormi, vonkajším vetrom, ktorý prenikol cez obranné bariéry a zápasí s ochrannými prvkami na vstupe do organizmu - s ochrannou energiou v koži, podkoží a na slizniciach dýchacích ciest, očí. Táto vstupná ochrana je u každého iná; záleží od  životosprávy človeka, od duševného rozpoloženia, od veku, od fyzickej stavby tela....Keď je organizmus v oslabenej kondícii, škodlivý vonkajší vietor ľahko prejde cez slabú povrchovú energiu WEI. Podľa toho, kadiaľ patogén preniká, sa v TČM delí chrípka na dva základné typy, jedna je spôsobená horúcim vetrom, ktorý do tela vniká cez dýchacie cesty, nos a ústa ( kvapôčková infekcia); druhá studeným vetrom, ktorý vniká do tela preniknutím chladu zvonku - cez kožu, resp. preniknutím chladu z vnútra - nevhodnými a zachladzujúcimi studenými pokrmami.

Liečba  a typy chrípky podľa TCM

Za tisíce rokov existencie TCM sa vyvinulo veľa  liečebných metód, ktoré sa používajú individuálne podľa konkrétneho prípadu,  napr. dietetika, akupunktúra, akupresúra, bylinná liečba, moxovanie, bankovanie . Tieto metódy majú nielen liečebné, ale hlavne preventívne využitie. Napr. čínska dietetika,  systém liečby potravinami a nápojmi, rešpektuje pri tvorbe jedálneho lístka všetky známe okolnosti – od ročného obdobia, emócie človeka, telesnej konštitúcie, až po samotné onemocnenie...

  1. Zimná chrípka  - boj s chladným vetrom

Patogén chladu preniká do tela cez pokožku, najčastejšie cez tri vstupné brány chladu: šľapy nôh, kríže a krk. Preto je nutné dbať na primerané oblečenie a obutie ako izoláciu od studenej či mokrej zeme, chrániť sa pred prievanom a v zime zakrývať uši pred vetrom a chladom. ( uši sú s obličkami prepojené a samotný sluch veľmi závisí od energie obličiek ). Hlavne v prechodnom ročnom období  chýba mnohým ľuďom v tomto smere predvídavosť v obliekaní ( ráno zima, na obed teplo, medzi tým zaprší...). V prípade, že je už telo napadnuté chladným vetrom, objavuje sa výrazná zimomravosť, silné bolesti hlavy a stuhnutosť šije, kýchanie, kašeľ či vodový sopeľ. V tomto prvom štádiu  vždy chýba pocit smädu a potenie. Na začiatku choroby sa odporúča zahriať sa a dobre sa vypotiť pomocou horúceho kúpeľa, zázvorového čaju či vareného vína. Podľa TCM je príčinou tejto chrípky chladný vietor vnikajúci do oslabeného tela. Ale pozor! Nemusí sa vždy jednať len o tzv. vietor vonkajší ( nevhodné oblečenie a obutie na daný čas ), ale môže ísť o zachladzujúci  tzv. vietor vnútorný , spôsobený nevhodnými zachladzujúcimi jedlami a nápojmi pre dané ročné obdobie. S týmto chladom sa stretávam najčastejšie u ľudí, ktorí trpia častejšie chrípkami a rôznymi opakovanými zápalmi. Ľudia vo väčšine prípadov sa bohužiaľ nevedia správne stravovať tak, aby skôr posilňovali ako neustále oslabovali svoju imunitu. 

Čo pri tejto nemoci jesť a čomu sa radšej vyhnúť? Pri zápale horných ciest dýchacích TCM neodporúča citrón a nič kyslé, pretože kyslá chuť posúva zápal smerom dole  do nižších „ poschodí“ , t.j. do priedušiek či do pľúc ( navyše citrusy skôr zachladzujú ); treba naopak preferovať skôr chuť ostrú ...

 Potraviny, ktoré napomáhajú pri liečbe chrípky spôsobenej chladným vetrom by mali mať zahrievajúci efekt, napr.: slepačia či bažantia polievka, zajac, rôzne zeleninové polievky s použitím zahrievajúcich korenín, ako je čerstvý zázvor, hrebíček - klinček, škorica, kardamon, kurkuma, oregáno, koriander, rasca, bobkový list, pažítka, horčica, kôpor, červená paprika, majoránka, muškátový oriešok, aníz, badián, kajenské korenie, bazalka, fenykel; ďalej granátové jablko, čerstvé slivky, čerstvé aj sušené marhule, čerešne, broskyne, hrozienka ,kakao, mak, tymián, jalovec, saturejka, estragón, tekvica hokaido, smažená cibuľa, cesnak, sladké zemiaky, repkový a sójový olej, ovčí a  kozí syr, búrske orechy, kokosové orechy, vlašské orechy, jedlý gaštan, kokosové mlieko, obilná káva, červené víno, atď.

Teplé potraviny sú všeobecne vhodné pre ľudí zimomravých, s nedostatkom jangovej energie, mávajúcich často studené končatiny. Ich objem v strave treba automaticky zvýšiť v studenom ročnom období.

V pitnom režime nesmú chýbať nápoje:

- potopudné  čaje na vypotenie; v prípade horúčok osvedčené bylinky (túžobník brestový, lipa, baza...),

- obličkové čaje medzi 17.00 až 19.00 hod. - na vypudenie patogénov z tela (zlatobyľ obyčajná, lipkavec syridlový, praslička roľná, stavikrv vtáčí, listy brezy.. )

- zahrievajúce nápoje - na vypudenie chladu z tela ( zázvorový čaj, resp. pre dospelých aj varené červené víno s klinčekom a škoricou - to je jediná situácia, kedy TCM odporúča aj alkohol )

- podpora prekrvenia tela – napr. u dospených aj Gingo biloba, ktoré má tú vlastnosť, že dokáže sploštiť krvinku tak, že prejde aj do najmenších vlásočníc. Vplýva na prekrvenie, odstraňuje miestne prekyslenie, priaznivo ovplyvňuje očistnú lymfu, je antibakteriálne, podporuje aj mozgové funkcie. Dobré výsledky sa dostavujú pri dlhšom užívaní 4 až 6 týždňov.

Dobrou prevenciou proti chrípke v chladnom ročnom období sú hlavne teplé raňajky vo forme varených obilninových kaší či teplých polievkových vývarov. Takéto raňajky pomáhajú vyrábať vnútorné teplo a pomôžu zahrievať organizmus po zvyšok dňa. Jednoduchá príprava kaše: do misky dať pár lyžíc vločiek podľa výberu ( napr. pohánkové, pšenové, ovsené, špaldové...), zaliať horúcim čajom, alebo prevarenou vodou ( nie mliekom- zahlieňuje) a dochutiť namočenými orechmi či semenami, sušeným goji, alebo podusenými jablkami na škorici a hrebíčku. Zaručená energia na celé doobedie - aj bez kofeínu...Môže byť aj light verzia len s chia semienkami a škoricou, alebo na slano s olivami...

Ďalšou skvelou prevenciou je jedna z liečebných metód TCM tzv. „moxovanie“ ( slovenský tvar je požehovanie ). Ide o prehrievanie akupunktúrnych bodov na tele pomocou moxy - hrubej cigary vyrobenej z bylín, najčastejšie z paliny pravej. Pri aplikácii sa koniec moxy zapáli a prikladá blízko pokožky. Pri prehrievaní pomalým horením vzniká príjemné teplo, ktoré preniká kožou do hĺbky svalov, pôsobí buď na jednotlivé akupunktúrne body alebo na určitú plochu alebo dráhu meridiánu. Teplom na akupunktúrne body sa aktivuje meridián, podporuje cirkulácia energie chi (životná energia) v organizme, zbavuje telo chorôb vyplývajúcich z vlhkosti, chladu, prievanu, zmien ročných období, celkove z pocitu chladu v tele; efektívne rozptyľuje a vytláča z tela vonkajšiu patogénnu energiu. Na dosiahnutie želateľného účinku sa každý bod nahrieva minimálne 10 minút. Ak je človek citlivý na chlad (spáva v ponožkách, rád trávi dovolenku na juhu pri mori, teplo sa oblieka, má rád horúci kúpeľ …), ide o nedostatok jangu, ktorý je vhodné posilniť práve moxovaním. Vôňa horiacej paliny je zdravá a podporuje u človeka kreatívne myslenie. V tradičných dielach TCM sa uvádza, že pravidelné moxovanie určitých bodov na tele dokonca predlžuje ľudský život.

  1. Letná chrípka  - boj s horúcim vetrom

 Ak je naopak telo napadnuté tzv. horúcim vetrom ( cez dýchacie cesty, cez sliznice nosa a očí - kvapôčková infekcia), sú typické príznaky skôr pálenie a svrbenie v krku, opuchnuté  mandle, pálenie v nose, kýchanie, eventuálne kašeľ, bolesti hlavy, bolesti svalov po tele. Oproti prvému typu chrípky je tu silný pocit smädu, horúčka, potenie.

Pri  teplotách až horúčkach TCM odporúča potraviny studenej povahy, aby sa stiahla teplota, napr. žltý i červený melón, mango, ananás, rebarbora, čakanka, zeler, výhonky fazule mungo, rajčiny, šalátová uhorka, kraby, rak, slávka jedlá, čierne huby  (Judášove ucho), morské riasy kombu, nori, wakame, či bambusové výhonky, grapefruity, kokosové orechy, čerstvé uhorky, zelený šalát, špenát, pšeničné klíčky a výhonky, bazalka, mäta, minerálna voda, studená voda. Na zníženie vysokej teploty sa osvedčil čaj z túžobníka brestového, je to náš " prírodný acylpyrín".

Použitie potravín studenej povahy by malo byť opatrné - len v primeranom množstve na vyváženie pokrmov s teplou a horúcou povahou.Týka sa to aj konzumácie v horúcom období roka, pretože - pokiaľ sa ich množstvo preženie, zapôsobia na prehriate telo doslova šokom, môžu vyvolať hnačky a  letné chrípky. Ľudia, ktorí sú dlhodobo zdraví a majú  približne vyvážený pomer jin a jang v tele, si nadmerným jedením potravín studenej povahy môžu zachladiť pečeň, čo vyvolá tiež poruchy trávenia..

Nosné prieduchy  uvoľňujú napr. chren, zázvor, reďkovky, hlavne čierna a biela, červená repa, uhorky, špenát, fazuľa, marhule, banány, jahody; mäta, podbeľ, divozel, harmanček, anýz, materina dúška...

Zaradiť treba viac potraviny, u ktorých je  priaznivý vplyv na rozpustenie hlienu v tele ( napr. čaj z omanu pravého lieči celý element kovu: pľúca aj ich párový orgán hrubé črevo (naraz dva v jednom); rozpúšťa v nich veľmi účinne hlieny);

Preventívne predchrípkové opatrenia:

Iba nadmerný prísun vitamínov ( hlavne tých syntetických) nás pred chrípkou veľmi neochráni. Počas chladnejších mesiacov by sme mali:

1) chrániť  si vnútorné teplo ( tzv. 3T ): Teplé raňajky, Teplé obedy, Teplé večere - jednou z najpodstatnejších zásad, ktoré deklaruje TCM v súvislosti s trávením je to, že tráviace orgány potrebujú teplo, aby bez väčšej námahy získali z potravy čo najviac energie Chi. Preto TCM preferuje tepelnú úpravu jedla;  s príchodom jesene sa treba sústrediť sa na zahrievajúce potraviny, vynechať potraviny a nápoje chladného typu ( nielen ľadové nápoje, zmrzliny, ale vedieť, že napr. aj veľa surovej zeleniny a surového ovocia, hlavne citrusového, má zachladzujúci charakter; Treba tiež vynechať zahlieňujúce potraviny (sladké, mliečne, mastné a údené mäsá, jedlá z lepkovej pšeničnej múky, ...). Mnohí ľudia svoj vnútorný chlad ani nepociťujú, ba ani netušia, že ho v sebe majú. On sa ale prejavuje navonok množstvom problémov ( tzv. zmrznuté rameno, seknuté kríže, blokovaný krk, biele gynekologické výtoky, menštruačné kŕče, väčšia svalová únava, zápaly ischiatických nervov..)

2) chrániť si povrchovú energiu vhodnou obuvou a oblečením; vytvárať si energetické tepelné brnenie,

3) masírovať si body  imunity na rukách i nohách ( tzv. mapy orgánov na tele). Na rozprúdenie lymfy sa odporúča masáž šľapy nohy, predovšetkým lymfa medzi prstami, pričom palec nôh = je ako hlava, začiatok palca = krk, hrdlo, mandle; platí zásada, že kde  pri stláčaní najviac zabolí, ten bod treba opakovane každý deň viackrát masírovať...chorý orgán dostáva týmto spôsobom impulzy na regeneráciu. Na pravej strane sú pri akútnom probléme body citlivejšie, na ľavej sa prejavujú skôr chronické problémy.

4) ponoriť si nohy do horúcej vody na 20 min.– osvedčená a a pre mňa najúčinnejšia metóda  - hlavne v deň  úplne prvých príznakov, keď pociťujeme „ niečo“ neobvyklé ( napr. suché pery, suché sliznice nosa, začínajúce afty na  perách, prvé strasenie zimou, resp. keď  sme mali ťažký deň a sme bez nálady.... ) horúca voda prekrví celé telo, stiahne vnikajúci chlad a zabráni chrípke na samom jej začiatku.

5) aplikovať moxovanie ( buď u maséra, alebo aj v domácom prostredí ); častejšie v zime; tiež častejšie u starších osôb,

6) čistiť jazyk - min. 2x denne škrabkou, pretože  podľa  TCM jazyk odráža naše zdravie, je  jednou z mnohých „máp“ orgánov na našom tele; každé miesto na jazyku má priradený orgán ( napr. koreň patrí obličkám, stred slezine a žalúdku, špička srdcu, kraje pečeni a žlčníku, atď... Zdravý jazyk  je ružový len s jemným filmom - bez množstva hlienov, rýh, opuchov. Počas choroby možno vidieť ako je často posiaty bielym silným hlienom, alebo uvidíte na jazyku ryhy, hrčky, či výrazné červené miesta. Čím viac hlienov, prasklín, máp, hrčiek na jazyku, tým je organizmus zanesenejší. Viac hlienov sa tvorí tiež pri hladovke, diétach  alebo chorobe. Keď máme jazyk posiaty hrubým povlakom, hlienmi a neodstránime ich, prehĺtame ich späť do tela,

7) naučiť sa aplikovať základnú domácu fytoterapiu, napr. vedieť, ktoré bylinky majú najvýraznejší:

- antibiotický účinok ( napr. kapucínka, zlatobyľ, repík, harmanček, nechtík lekársky, materina dúška...)

- potopudný účinok ( túžobník brestový, lipa, baza...)

- krvčistiaci účinok ( rebríček lekársky, žihľava, nátržník husí...)

- imunostimulačný účinok ( echinaea purpurea, eleuterokok, hliva ustricová, ale tiež napr. hloh obyčajný, ktorý okrem známych účinkov v kardio oblasti je aj skvelý stimulant imunitného systému počas chrípky, nachladnutia a celkovo nepohody,

- hepatoprotektívny účinok ( ostropestrec mariánsky, korene púpavy či čakanky, benedikt, vachta )

- účinok na zdravie obličiek ( zlatobyľ obyčajná, praslička roľná, ihlica tŕnistá, listy brezy, lipkavec syridlový...). Dať si osobný záväzok, napr. naučiť sa každý rok pár nových bylín – hlavne ich účinky; viete, že lipkavec čistí obličky, pečeň, slinivku a slezinu od chorobných látok? Kto trpí na poruchy lymfatického systému, ochrnutie hlasivkového väziva, mal by piť lipkavcový čaj...

Aké ďalšie aspekty treba zohľadňovať?

Aspekt  fyzickej konštitúcie – t. j. osobnostné rozdiely

Telesná stavba každého človeka je veľmi dôležitý faktor aj pri výbere potravín z hľadiska ich teplotného pôsobenia, pretože vrodená konštitúcia ho predurčuje k tomu, či sa u neho pri napadnutí vonkajším škodlivým vetrom vyvinie chladný alebo horúci vietor. Sú dva základné konštitučné typy ľudí:

a) človek s konštitúciou skôr JIN ( u ktorého prevažuje chlad = jin ) bude viac náchylný na vznik chladného vetra.

b) človek s konštitúciou skôr JANG (u ktorého prevažuje teplo = jang), je viac náchylný na vznik horúceho vetra (ako keď vietor rozdúcha tlejúce uhlíky na oheň) a bude mať pri rozvinutí ochorenia sklony k vyšším teplotám.

Aspekt doby v ktorej žijeme – to je novodobý fenomén

Dnešnú dobu  hektického spôsobu života, prejavujúceho sa rýchlym spôsobom žitia, stresom, fóbiami, obavami, konzumáciou ťažkých jedál s množstvom chemických prípravkov, konzervantov, tiež drog a iných stimulantov, možno pokojne nazvať  doba viac jangová ako jinová. Takže sa nečudujme, ak väčšina ľudí je vnútorne tiež viac jangová ako jinová – hlavne z dôvodu stavu narušenej psychiky a nevhodnej stravy – nie priamo z aspektu svojej  fyzickej konštitúcie. Niet divu, že prevažná časť ochorení vyplývajúcich z napadnutia vonkajším vetrom, sa mení v modernom človeku na horúci vietor, a nesúvisí to s vonkajšou klímou, ani s tým, na ktorom poludníku či rovnobežke sa práve nachádza, ale viac s turbulenciou modernej zrýchlenej doby, doby  horúcej, doby jangovej...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Saková pred voľbami v tichosti zvyšuje platy policajtov cez príplatky

Osobný príplatok bude 120 eur, na západe krajiny 160 eur.


Už ste čítali?