Zlé vstrebávanie vitamínov a minerálov - je za tým TENKÉ ČREVO?

Autor: Daniela Fuchsová | 16.7.2019 o 13:17 | (upravené 5.9.2019 o 9:37) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  190x

TENKÉ  ČREVO –  je párový orgán srdca ( jedna z troch vetví meridiánu srdca klesá od srdca priamo do tenkého čreva, teda sú spolu energeticky prepojení )

Orgánové hodiny počas dňa: v čase od 13.00  do 15.00 hod.  začína pracovať naplno tenké črevo; svoje maximum dosahuje okolo 14.00 hod. Krvný obeh sa spomaľuje, energia je sústredená v tenkom čreve. Postupne sa zvyšuje fyzická aktivita. V tejto časovej perióde menej vnímame bolesť, preto je to vhodný čas napríklad na zubné zákroky.

Ak máte v tomto čase chuť si zdriemnuť, siahate po cukre a kofeíne, je to znamenie, že tenké črevo akútne potrebuje energiu, prípadne aj zmenu v životospráve. 

Tenké črevo je orgán, v ktorom sa odohráva vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok, tiež spolupôsobí na imunitu organizmu. Nedostatok vitamínov a minerálov môže dlhodobo vyčerpávať telo napriek tomu, že by sme to spozorovali, nakoľko si  dokáže tieto potrebné látky odobrať z ostatných orgánov. Deficit sa prejavuje až neskôr s vážnymi dôsledkami, napríklad nedostatok vitamínov skupiny B sa môže podieľať na rôznych degeneratívnych ochoreniach. Poruchy vstrebávania vitamínov a minerálov sa týkajú takmer väčšiny stredoeurópskej populácie vďaka zlým stravovacím návykom z minulosti, ako sú nevhodné kombinácie bielkovín s uhľohydrátmi, napr. mäso so zemiakmi, mäso s knedľami a mäso s mliečnymi výrobkami, príliš veľa sacharidov a tučných či údených jedál a pod. 

  • Orgánové hodiny počas roka pre element ohňa je  v mesiacoch máj (srdce) a jún (tenké črevo). V tomto období má dvojica srdce – tenké črevo  podľa TCM najväčšiu aktivitu. Keďže srdce má svoj vrchol v období horúceho leta, môžu ho rôzne letné aktivity  posilňovať, ale zároveň pri ich preháňaní ho môžu ľahko preťažiť a prehriať. Fyzické zaťaženie krvného obehu veľkým teplom je možné pociťovať na opúchaní nôh. Nie je div, že najviac problémov so srdcom býva na poludnie najmä v letom období. Vtedy je vhodné srdce a cievny obeh detoxikovať a posilňovať.

Element ohňa poškodzuje: 

  • nadmiera smútku aj nadmiera radosti ( prílišné smútenie a sústavný hlasný bujarý smiech )
  • fajčenie, alkohol  ( hlavne tvrdý )
  • žiarenie, vibrácie, nosenie kovových šperkov na hrudi, tiež mobilov 
  • obezita, prejedanie ( jem aj keď necítim hlad )
  • sedavý spôsob života, nedostatok pohybu 
  • strava chudobná na antioxidanty, solanín zo zemiakových klíkov
  • zbytočné nikam nevedúce a neustále utárané rečnenie 

Element ohňa posilňuje

  • červená farba zeleniny a ovocia: čerešne, maliny, jahody, brusnice, granátové jablko, mrkva, červená paprika, červená repa, reďkovka a iné.
  • horká chuť jedál či nápojov, ale tiež mierne ostré potraviny, ktoré uľahčujú potenie a povzbudzujú krvný obeh: artičoka, čakankové puky, grepfruid, brokolica, kel, zelená cibuľka, cesnak, pór, pažítka, petržlen, majoránka, mak, mandle, para orechy, tymián, kurkuma, oregano, klinček, koriander, žerucha, kvety šafránu, semená horčice, puškvorec a iné. Grep má horkú látku, naringin, ktorý urýchľuje spaľovanie tukov a tiež látkovú premenu cukrov.
  • ľahké a mierne ochladzujúce jedlá v letnom období: ako šaláty, ovocie, ryby, dary mora a pod.
  •  bylinky: imelo biele, hloh obyčajný, srdcovník obyčajný, chmeľ obyčajný, púpalka dvojdomá, yucca shidigera, koreň púpavy aj koreň čakanky, yzop lekársky, horec žltý, jabĺčnik obyčajný, zemedym lekársky, zemežlč menšia, oman pravý a iné.
  • vyvážená dávka radosti, úsmevný pohľad na svet, spev, najmä spoločenský 
  • odpočinok a krátky spánok po obede
  • sprcha vlažnou vodou, najmä v lete 
  • masírovanie meridiánu pečene, obličiek, srdca, perikardu, tenkého čreva, trojitého žiariča 
  • cvičenie čikung

Delenie chutí  podľa pentagramu TČM:

Horká chuť sa viaže s elementom ohňa, so srdcom, tenkým črevom, perikardom a trojitým ohrievačom.

Kyslá chuť sa viaže s elementom dreva, s pečeňou a žlčníkom.

Sladká chuť sa viaže s elementom zeme, so slezinou a žalúdkom.

Slaná chuť sa viaže s elementom vody, obličkami a močovým mechúrom.

Ostrá chuť sa viaže s elementom kovu, pľúcami a hrubým črevom.

Každá z týchto chutí má iné účinky na náš organizmus.

Účinky horkej chuti posilňujú všetky orgány elementu ohňa a teda by sa mali v letnom období (od mája do augusta) vo zvýšenej miere konzumovať nápoje a potraviny  horkej chuti. Prečo? Ich účinok na telo je:

*ochladzujúci - mierni vnútorné nadbytočné teplo, čo oceníme v prípade veľkých horúčav;

*vysušujúci - TČM používa termín „vysušiť vnútorný zabahnený terén“ v tráviacom systéme, čo v konečnom dôsledku vedie k zmierňovaniu opuchov, k očiste lymfatických ciest a k chudnutiu;

* detoxikačný - podporuje vylučovanie odpadových látok. Ak má človek neodolateľnú chuť na niečo horké, väčšinou telo signalizuje potrebu detoxikácie. Horká chuť skutočne prečisťuje organizmus, podporuje celkovú látkovú premenu, pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje činnosť čriev, a vplýva aj na reguláciu krvného tlaku.

 Najväčšia sila detoxikácie spočíva v prevencii a v pravidelnosti, pretože v poškodených tepnách neskôr vznikajú zápaly, usadzujú sa tam boréliové, chlamýdiové či iné infekcie, ktoré sa pri dlhodobom neriešení problému a pravidelnom nečistení  v tele „zapúzdria“ a prelomenie tejto bariéry a vyčistenie tela od toxínov je potom náročný a dlhodobý proces.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

CYNICKÁ OBLUDA

Ako Fico sám seba usvedčil

Na otázku, či si vypočul nahrávku Gorily, Fico odpovedal, že nie. Pretože on si nikdy nepúšťa vlastné vystúpenia.


Už ste čítali?